Özellikle kış aylarında daha yoğun olarak karşılaşılan problemlerden birisi de dudakların çatlamasıdır. Dudakların çatlaması temek olarak dudakların nem kaybedip kurumasından kaynaklanmaktadır. Dudakların çatlamasına kış aylarındaki soğuk ve rüzgarlı hava sebep olabilirken, yaz aylarındaki sıcak havalar da dudakların çatlamasına sebep olan faktörlerdendir. Bunların yanında A vitamini eksikliği ve fazlalığı, B vitamini eksikliği, bazı sivilce ilaçlarının kullanımı, şeker hastalarında şekerin yükselmesi ve bazı parazit hastalıklarının görülmesi gibi durumlarda da dudaklar çatlayabilir. Dudaklar çatlamadan önce kururlar. Bu aşamada dudaklara gerekli bakım yapılmazsa çatlaklar oluşur. Çatlayan dudaklarda ise acı hissi oluşur ve zaman zaman kanamalar da meydana gelebilir. Dudaklardaki çatlakların oluşmaması ya da oluşan çatlakların kısa sürede eski haline dönmesi için dudaklara doğru bakım yapılmalıdır.
Çatlayan Dudaklara Ne Yapılmamalıdır?
- Çatlamış dudaklar refleks olarak yalanmak istenebilir. Ancak bu son derece yanlış bir davranıştır. Dudakların tükürük ile ıslatılması, tükürük içinde bulunan bazı enzimlerden dolayı dudağa yarar değil zarar verir. Özellikle rüzgarlı veya çok sıcak havalarda da dudaklar yalanarak ıslak bırakılmamalıdır. Bu durumda ıslanan dudaklar hızla kururlar ve bu durum da dudakların çatlama sürecini hızlandırır.
- Çatlayan dudaklara ruj sürülürken dikkatli olunmalıdır. Bazı rujlar da çatlamış olan dudaklara zarar verebilir. Ancak dudaklar çatlamadan önce ruj sürülmesi hem dudağın yumuşak kalmasını hem de çevresel faktörlerden korunmasını sağladığından dolayı doğru bir davranıştır.
Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir?
- Dudak çatlakları için öncelikle çatlağa sebep olan faktör belirlenmelidir. Eğer çatlaklar vitamin eksikliğinden, kullanılan bir ilaç ya da kremden veya herhangi bir hastalıktan dolayı oluşuyorsa önce çatlak oluşumuna neden olan faktörün ortadan kaldırılması gerekir.
- Dudak çatlaklarının giderilmesi için vücudun nem dengesinin sağlanması, yeterli su ve sıvı tüketilmesi gerekir.
- Ruj kullanımı çatlakların giderilmesi için en çok tercih edilen yöntemlerden birisidir. Ancak bu yöntemde kullanılan rujun özelliğine dikkat edilmeli ve ruj kullanımı dudakların durumunu daha kötüye götürüyorsa derhal bırakılmalıdır.
- Dudak çatlakları için piyasada bulunan dudak nemlendiriciler de kullanılabilir. Ancak yaz aylarında bu nemlendiricilerin içerisinde güneş koruyucu katkıların da olmasına dikkat edilmelidir.
- En doğal nemlendiricilerden birisi baldır. 1 tatlı kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı şeker kullanılarak dudaklardaki çatlakları gidermek için doğal bir karışım hazırlanabilir. Bu karışım parmak uçları ile dudaklara masaj yapılarak uygulanmalı ve kalan karışım da dudaklara sürülerek 15 dakika beklenmeli ve ardından dudaklar durulanmalıdır.
- Dudaklar üzerine salatalık dilimleri koyularak beklenmesi de dudakları nemlendirerek, çatlakların tedavisinde olumlu rol oynar.
- Bunun yanında aloe vera jeli, zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı gibi doğal ürünler de dudaklardaki çatlakların giderilmesi için uygulanabilir. Aloe vera jeli özellikle çatlak dudaklardan kaynaklanan acıların dindirilmesinde de etkilidir.
