İstenmeyen tüylerden kalıcı bir şekilde kurtulmak için en etkin yöntemlerin başında iğneli epilasyon geliyor. Uygulama süresi, seans sayısı ve iğneli epilasyondan alınacak sonuçları kıl yapısı ve yoğunluğu belirliyor.
İğneli epilasyonda kullanılan yöntemler nelerdir?
İğneli epilasyonda termoliz (flash) ve karma ( blend) yöntemi kullanılır. Termoliz yöntemi ile kısa sürede geniş bir alanda uygulama yapılabilir. Ancak dikkatli uygulanmadığı takdirde yanıklara ve izlere neden olabilen bir yöntemdir. Karma yöntemde ise elektroliz ve termoliz yöntemi bir arada kullanılır. Termolize göre uygulaması yavaş olsa da daha az ağrıya neden olur. Cilde zarar verme riski daha düşüktür.
İğneli epilasyonda sonuçlar ne zaman alınır?

İğneli epilasyon
İğneli epilasyondan alınacak sonuçlarda birçok faktör belirleyicidir.
Vücuttaki tüm kıllar, periyodik olarak 3 evreye sahiptir. Bu evreler; büyüme, gerileme ve dinlenme evrelerinden oluşur. Vücudun farklı yerlerindeki kılların, evre süreleri de farklılık gösterir. Örneğin saç için büyüme evresi minimum 3 yıl iken, kaşlarda bu süre 8 ila 10 hafta, koltuk altında 4 ay bacaklarda ise yaklaşık 16 haftadır.
Epilasyon yapılırken kılların büyüme dönemleri göz önünde bulundurularak, epilasyon takviminin hazırlanması önem taşır. İğneli epilasyondan sonuç alınabilmesi için kılların büyüme döneminde olması gerekir.
Akımın şiddetinin ve ayarının kıl yapısına uygun olarak ayarlanması hem epilasyonunun süresini hem de cilt sağlığını yakından ilgilendirir. İnce kıllar için düşük elektrik akımı ve uygulama süresi yeterliyken, kalın kıllarda akım şiddeti ve süresi daha fazladır. Ancak akımın yüksek olması ya da aşırı akım verilmesi cilt yanıklarına neden olur.
İğneli epilasyonun başarısı, uygulayan kişinin eğitimine ve becerisine bağlıdır. Kıl köklerinin kalıcı bir şekilde tahrip edilebilmesi için uzmanın kıl köklerine doğru bir şekilde giriş yapması ve cihazı doğru akımda kullanması gerekir. Kıl köküne yapılan yanlış girişler kılı tahrip etmediği gibi ciltte kalıcı izlerin oluşmasına da neden oluşabilir.
Doğru yapılmış bir uygulamada yanık ve sonrasında kabuklanma oluşmaz. Bu gibi şikâyetler kıl köküne yanlış girmek, aşırı akım vermek, birbirine çok yakın kıllarda çalışmak, aynı bölgeye uzun süre akım vermek gibi yanlış uygulamaların sonucunda meydana gelir. Kabuklanmanın ve yanıkların doğal olduğunu söyleyen kişilerin profesyonelliğinden şüphe duyulması gerekir. İğneli epilasyon sonrasında oluşan cilt reaksiyonları genellikle birkaç saat ile birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Bu süre zarfında cildin güneşten ve diğer faktörlerden korumak, oluşan tahrişi en aza indirmek için önemlidir.
İğneli epilasyonun ne kadar süreceği kıl yapısına ve sıklığına öre farklılık gösterir. Tek bir seansta tüm kıl köklerine girmek kızarma, ödem, su toplama ve cildin kabuk tutması gibi ciddi yan etkilere neden olur. Bu yüzden kıllara aralık verilerek ve seyreltilerek uygulama yapılması gerekir. Düşük akımla yapılan uygulamalarda sonuç alınması 6 ile 1 yıl sürebilir.
