Soğuk havada cilt bakımı nasıl yapılır? Soğuk havalar için ne gibi önlemler alınmalı? Cilt bakımı ne sıklıkta yapılmalı?
Kış aylarında soğuyan havaya karşı cildiniz daha çabuk kuruyup yıpranacaktır. Kuruyan cilt esnekliğini yitirip, pul pul dökülmeye hatta kırışmaya başlayacaktır. Bütün bu olumsuzlukların önüne geçmek bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Özetle, karda kışta cildi korumak için bunlara dikkat edin. İsterseniz lafı daha fazla uzatmadan bunlar kısmına geçelim.
Cilt Kışın Nasıl Korunmalı
Kışın cildin kurumasına engel olmak için, kremli yağlı sabunlar, jeller kullanılmalıdır. Banyodan sonra iyice gerginleşen cildin daha da kurumaması için, cildinize uygun nemlendiriciler kullanmalısınız.
Kuru cilt tipine sahip kişiler, sabun bileşenleri içermeyen losyonlar ile temizlenmelilerdir. Aynı zamanda bu cilt tipine sahip olanlar, alkol içeren toniklerden de uzak durmalıdırlar. Cildin daha rahat nefes alabilmesi için, cildi ölü derilerden temizleyen maskeler yapılmalıdır. Cilt tipine uygun olarak yapacağınız bu maskeler ile cildiniz daha sağlıklı ve ışıl ışıl olacaktır.
Cildiniz yağlı ise kışın soğuğundan daha az etkileneceksinizdir. Bu nedenle cildinizin nem dengesini sağlamak için, yatmadan önce bir nemlendirici sürmeniz yeterlidir.
Kışın cildiniz pul pul dökülüyorsa; yüzünüze düzenli peeling yapıp, kaliteli bir gece kremi kullanmalısınız. Ayrıca güneş koruma faktörlü nemlendiriciyi de bakım ürünlerinize eklemelisiniz.
Kış cilt bakımının daha etkili olabilmesi için, sağlıklı beslenmeye önem vermelisiniz. Kışın banyoda kalış sürenizi mümkün olduğunca kısaltın. Böylelikle cildinizin daha fazla kurumasını engelleyeceksiniz.
Kış aylarında sabah akşam cilt temizliği yapıyorsanız, cildinizi önce sıcağa yakın ılık suyla yıkayın. Sonrasında soğuk su ile cildinizi durulayın. Bu uygulama cildinize şok etkisi oluşturacağından, kan dolaşımınız hızlanacaktır. Bu cilt temizliğinden sonra, bitkisel protein ve peptid içeren kremler kullanın. Bu içeriğe sahip ürünler kış ayları için oldukça idealdir.
Soğuk havada cilt bakımı nasıl yapılır?
Kış aylarının gelişi ve havanın soğumasıyla birlikte, ciltte kuruluklar ve pul pul dökülmeler görülebilir. Nem ihtiyacı artan ciltte, kuruluğa bağlık olarak kserotik egzamalar denilen kuruluk ya da kış egzamaları ortaya çıkmaktadır. Egzamanın yanı sıra kuruluktan dolayı özellikle el ve ayaklarda oluşan çatlaklardan çeşitli mikroorganizmalar cilde yerleşmektedir. Bu mikroorganizmalar çeşitli cilt enfeksiyonlarının da ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Bebek ve çocuklarda da cilt kuruluğu görülebiliyor
Kış aylarında cilt kuruluğuna bağlı egzamaların yanı sıra diğer egzama türleri de sıklıkla görülmektedir. Bebek ve çocukluk çağının en sık görülen hastalığı olarak bilinen atopik egzama kış aylarında soğuk havaya ve kuruluğa bağlı olarak atak yapabilmektedir. Özellikle diz ve dirseklerin iç yüzleri ile yüz bölgesinde görülen egzamalı cilt bölgesinde kızarıklık, pullanma ve kaşıntı görülebilmektedir.
Cilt tipine uygun nemlendirici kullanımı ve su tüketimi önemli
Kış aylarında ciltte oluşabilecek egzama ataklarından korumak için sık sık yoğun içerikli nemlendiriciler kullanmak gerekmektedir. Özellikle banyo sonrası cilt tipine uygun bir nemlendirici tüm vücuda sürülmelidir. Sabahları yüze uygulanacak nemlendirici kışın ciltte meydana gelecek kuruluk ve soğuk havaya karşı etkili olmaktadır. Nemlendirici kullanmanın yanı sıra günde mutlaka en az 2-3 litre su tüketilmelidir.
Yüzünde leke ve ben olanlar güneş koruyucu kullanmalı
Kışın kayak sporuyla uğraşan kişilerin, kardan yansıyan güneş ışınlarından zarar görmemesi için yüzlerine mutlaka yüksek faktörlü güneş koruyucu krem sürmesi gerekmektedir. Yüzünde koyu renkli leke veya ben olanlar da SPF 20-30 içerikli güneş koruyucu nemlendirici kullanmalıdır. Bunun yanı sıra soğuk havalarda eldiven kullanmak, günde 4-5 kez yoğun nemlendirici ile elleri nemlendirmek ve nötr Ph içerikli sabunlar kullanmak kış aylarında atak yapabilecek egzamalara karşı koruyucu olmaktadır.
